ADVENT, 2010



  • 01. Szerda (Megnyító)TÚRY MáriaÖnarckép festżköpenyben

    "Nálam a képalkotás folyamatát a vizuális élmény indítja el. Leginkább figurális kompozíciók foglalkoztatnak. Az ember érdekel, ezernyi arca, egyénisége; az ember, mint képalkotó elem. Foglalkoztat a tájkép is, de elsżsorban ez is emberi vonatkozásaiban; mint az ember természetes környezete"

  • 02. CsütörtökKOVÁTS BorbálaNż - töredékek

    "Régóta tartó számítógépes munkám során az egyik legfontosabb törekvésem a különbözż eredetż, karakterż struktúrák összeegyeztetése. Új felületeket, formákat hozok létre, így a kép a sokféle digitális nyersanyag felhasználásával a gépben alakul ki. Célom a heterogén alapanyagból integratív képi egység teremtése. Eközben kutatom a számítógép azon lehetżségeit, melyek csak erre a médiumra jellemzżk, és amelyek megkülönböztetik azt más képalkotó eljárásoktól. A régi fotón látható szoknyás hölgy alakja a mai ember számára mást jelent, másképpen jelenik meg, mint a 20. század eleje nézżjének. Ez az én mai értelmezésem."

  • 03. PéntekVÁGÓ MagdaLebegż formák

    "Számomra a mżvészet közlés. A festészet nyelvén tudom legpontosabban megfogalmazni érzéseimet, gondolataimat."

  • 04. SzombatSZABÓ KingaSzínek és formák

    "Egy alkotás létrejötte során újabb és újabb ismeretekkel gazdagodunk a minket körülvevż világról, és ezáltal saját belsż világunk is egyre színesedik."

  • 05. Vasárnap(Mikulás előestéje)FORSTER JakabTéli kápolna

    "Küzködni születtél!"
    (Kondor Béla)
    "A mżvészet lemossa a lélekrżl a mindennapok porát."
    (Picasso)

  • 06. Hétfż(Mikulás napja)CSÍKSZENTMIHÁLYI BertaSzárnyas Pinocchio

    "A tudomány részletekben próbál utat törni magának az egész felé, a mżvészet a felderítetlen részleteket maga mögött hagyva, eleve az egészre fülel."

    (Pilinszky János)

  • 07. KeddPAZSICZKY PéterPárbeszéd

    "Annak, aki a mżvészetet önmagáért kedveli, sokszor a legkevésbé fontos vagy legszerényebb mżvészi megnyilatkozások szerzik a legnagyobb örömet."

    (Sir Arthur Conan Doyle)

  • 08. SzerdaRAUNIO B. MariaOlvasó

    "ższinteség, tisztaság és nyugalom"

  • 09. CsütörtökOSGYÁNYI SáraSárga villamos II.

    "Bízz azokban, akik az igazságot keresik, és kételkedj azokban, akik már megtalálták."

    (André Gide)

  • 10. PéntekWEGROSZTA GyulaEgy cukrász emlékére

    "Hortus conclusus (elzárt kert). A kifejezés olyan kis kertet jelöl, amely rendszerint építészetileg is elzárt. Ma átvitt értelemben használjuk az egyén rejtett, külön kis világaként. Az alkotó ember munkája során egy ilyen kis kertet, világot épít. Ünnepnapokon megnyitja, betekintést enged ebbe a kertbe, a maga külön kis világába."

  • 11. SzombatGYżRFFY SándorDiagonális Nr. 8.

    "Egy mżalkotás szépségének felfedezése nem más, mint a bennünk rejlż szellemi aktivitás megmutatkozása, a személyes immanens misztérium megtestesülése. A mżalkotásban felfedezett szépség: emlékezés. Mégpedig Isten általi emlékezés:vagyis annak bizonyítéka, hogy rendelkezünk azzal a tudással, amely képessé tesz bennünket a megismerhetż megismerésére és a lélek halhatatlanságának elfogadására."

  • 12. VasárnapZOLTAI BeaCefalu

    "A Teremtż ( akit, amit sokféle néven neveznek), térként és csöndként van jelen világunkban. Áthatja belülrżl és kívülrżl egyaránt. Mindenki odafigyel a térben lévż dolgokra, de ugyan ki figyel magára a térre? Pedig a tér teszi lehetżvé minden dolog létezését. ż Halljuk a szavakat, a harangszót. A csöndbżl bukkannak elż, ahová aztán visszatérnek. Szenteljünk több figyelmet a csöndnek, mint a hangoknak, mert a csönd teszi lehetżvé a hang létezését. A külsż csöndre figyelés belsż csöndet , nyugalmat teremt bennünk."

  • 13. HétfżHORVÁTH Éva MónikaPiros cipż zöld alatt

    "Hozzátenni,
    nem elvenni,
    érte lenni,
    benne élni!"


  • 14. KeddTURCSÁNYI AntalMásnap reggel

    "Az ismeretlen világ ígéreteket és fenyegetéseket tartalmaz számunkra, a megvalósult ígéretek és a megvalósult fenyegetések rajzolata lesz sorsunk ábrája."

  • 15. SzerdaSZIKORA TamásZsaluzott betonterv II.

    "Egry Józsefhez csatlakozva én magam is úgy mutatkoznék be, pont ahogy ż, egyszerżen festż vagyok. Ars poeticám: az emberek többsége a mżvészi munkát úgy képzeli el, hogy jön az ihlet és a mż magától megszületik. Ez pedig semmi más, mint félreértés. A rengeteg munka, az az ihlet.. Ezt láttam Párizsban és a világban, jártamban keltemben: hogy aki komolyan veszi ezt a szakmát, az mind iszonyú sokat dolgozik."

  • 16. CsütörtökORVOS AndrásSzimmetrikus virág

    "Minden idżs emberben ott lakik egy fiatal, aki csodálkozik, hogy mi a fene történt." (C. H. Armstrong)
    "Szépség és valóság, erre van szükség: de a szépséget is a valóból kell merítenünk." (B. Pascal)
    "Micsoda hívságos valami a festészet: olyan dolgok hasonlóságával vívja ki bámulatunkat, amelyeket egyáltalán nem bámulunk eredeti alakjukban!" (B. Pascal)

  • 17. PéntekFUCHS TamásVilágítótorony

    "A mżvészet örök"

    (Wassilij Kandinsky)

  • 18. SzombatBARABÁS ZsófiSpanyol utazás

    "Nincsen kijelölt út, csak ami lépteid nyomán terem, utazó"

    (Antonio Machado)

  • 19. VasárnapSZILY GézaNż kék kehellyel

    "Egy kép megszületésénél az átgondoltság és a spontán alakulás ellentétes tartalmi folyamatok, ám képeim csak akkor mżködnek, ha létrejöttükben ezek az ellentétes összetevżk jelen vannak."

  • 20. HétfżCSIKÓS IlonaEL ...

    "Szabályos és szabálytalan" ez a képem is itt ż mint életünk egész útja.

  • 21. KeddKÁRPÁTI ÉvaKislány rózsaszínben

    "Elmondani az elmondhatatlant, megfesteni, amit csak érezni, sejteni lehet. Amit egy tekintet, egy összevont szemöldök, mosolyra görbülż száj vagy lehajtott fej sugall. A lehetżségek végtelenek. Leginkább az arcok titkait fürkészem és szerencsés vagyok, hogy ezt tehetem. Mindennél jobban érdekel az emberi lélek, amelybe, úgy hiszem, ilyenkor belélátok."

  • 22. SzerdaFENYVESI MártaErżterek

    "A kép ajándéka, hogy nemcsak azt mutatja meg, amit tudunk, hanem azt is,amit tudhatunk a világról."

  • 23. Csütörtök(Karácsony előestéje)SZABÓ NóraMadonna

    "Az advent-várakozás, készülżdés. Meg kell tanulnunk várakozni, készülżdni; örömmel. Ahogy egy várandós anyának meg kell várnia, hogy leteljen a kilenc hónap és gyermekét a karjába vehesse, úgy kell nekünk is kivárnunk a dolgok idejét. Nincs ez másként az alkotásnál sem. Meg kell várni, amíg egy mż, egy gondolat megérik, megszületik - és ha csak egy pillanatra is - elhozza a fényt, a megváltást."

  • 24. Péntek(Szenteste napja)SEBżK ÉvaFényjáték

    "A fényt megragadni a festészet eszközeivel ez képeim témája. Kedvencem a nagyvárosi este amikor belefeledkezhetek a sziporkázó fénypontok hol éles, hol elmosódott, varázslatos világába."