Adventi Kalendárium, 2002

  • 1.Aknay JánosA jó hirnök angyal

    "Miért éppen a jó hírnök Angyal? Mert ő a sírig tartó in memoriam, - Túlvilági kapcsolat, - idézve egy jó barátomat, ő a gyermeki arkangyal makulátlan hírnök s az örökké útközben található jóságos szellemi lény."

  • 2.Balla AttilaTáj

    "Tárgyi világunkban minden eggyé válás, azonosulás absztrakciót von maga után. S mint ilyen, megszűnikkonkrét lenni. Saját tudatunk pontos tükre lesz. Ezért csakis akkor lehet ragyogás a művészetben, ha ragyogás van a tudatban."

    (Ady Endre)

  • 3.Barabási Somogy ÖrsCornetto S.II.A.

    "A kép: üres terek, síkok és megtört formák nyugodtan egymásra fekszenek."

  • 4.Bíró Gábor"Hoppá"

    "Hoppá! - majd elfelejtettem - szokta volt mondani az ember miközben halad az őt körülvevő dolgok, kapcsolatok erdejében. Sok mindent takar e rövidke szó: gyarlóságot, boldogságot, esetlenséget, büszkeséget, ragyogást, hazugságot és igazságot huncutságot. Egyszóval az embert. Ilyenkor érdemes egy kicsit megállni és átgondolni a dolgainkat. A végén ott találjuk a meglepetést vagy épp a megoldást. Hoppá! Megvan!"

  • 5.Budai T. G.A virtuóz

    "A virtuóz c. festmény pozitív jelenet a békéről és a harmóniáról. A dallam ritmusában elmerült zenész üzenete: mi is álljunk meg egy pillanatra, fedezzük fel magunkban a békét, a harmóniát és a szeretetet. Mindannyiunkat megérdemeljük az ilyen pillanatokat."

  • 6.Bullás JózsefKét szempillantás

    ""KÉT SZEMPILLANTÁS": /természetesen/ az élet. Benne: "képek" a kedvesről a családról a boldogságról. Róla: "képek" fényképek, festményeka saját örökkévalóságunkról. Pedig csak két szempillantás."

  • 7.Földi PéterFiatal madár

    "Az adventi fényesség a bizonyosan megszülető, megváltó világosság reményétől lesz várakozásteli. A tojás sötétségének biztonságában növekvő élet a fényre-születettséggel válik kiszolgáltatottan sebezhetővé, esendővé."

  • 8.Győrfi AndrásShakespeare mesék I.

    "Shakespeare meséiben minden benne van: szerelem ármány tragédia vagy happy end. Olyan mint a Karácsony: egyszerre szép és szomorú tragikus és boldog. Ezért választottam ezt a képet."

  • 9.Illényi TamaraZöld sziget

    "A mindenség hidegében megfagynánk, ha nem volna az a kicsiny zöldlombú fácska, ami mint gyertyaláng világít belülről."

  • 10.Jovián GyörgyKék fal - Lisszabon

    "A kép egy álom. Tudnunk kell érezni az érintetetlenségét - a világ majd tisztán tükröződik benne. - A kép való igazzá csak a lelkünkön keresztül válhat."

  • 11.Konok TamásOrbis pictus

    "Hiszem, hogy az a jó kép, amihez se hozzátenni, se elvenni nem lehet semmit. Ezt nevezem tökéletességnek. Erre törekedtem festészeti munkásságomban. - Az életben, mint a művészetben, minden összefüggések törvényein múlik. Az igazság viszont a leheletnyi színárnyalatokban rejlik."

  • 12.Krajcsovics ÉvaMűteremben

    "Közvetlen környezetemet a műtermemet festem, széket, asztalt, festőállványt, de lényegében mindegy, hogy mit, most üzenetet keresek és közvetíteni szeretném. Marcel Proust írja:" A dolgokban - amelyek ezáltal válnak értékessé - lelkünk rájuk hullt visszfényét szeretnők újra megtalálni." Kívánom mindannyiunknak, hogy találjuk meg ezeket a fényeket."

  • 13.Kulinyi IstvánFénybenéző

    "Talán ezeken a zord, sötét téli napokon végre meg tudom festeni a fénybenéző arcok sorát, amire már egy jó ideje készülök, és mielőbb be tudom mutatniőket egy kiállításon. Mert az igazi fény nemcsak a napfény, hanem a körülöttünk élő arcok szeretetteli sugárzása, amit nem tud pótolni a reflektorok, a monitorok, vagy a reklámok hamis fénye."

  • 14.Magyari MártonTáltos

    "Egy kép maga a mágikus tér, új távlatokat nyitó feszült törvényekkel, ahol a festék anyagisága azonosul az ábrázolás szellemével. A táltos lépése tértelen vágta, fölöttünk felhők, alant hegyek, vizek, árnyékaink, közte mi magunk."

  • 15.Orbán AttilaKategóriák

    "A vásznon egy széles gesztussal felvitt élő forma mozgását egy szögletes, művi vonalrendszer tagolja, zárja. Talán az egymásnak feszülő kettősségből kialakulhat egy újfajta illetékesség - a képé."

  • 16.Szajkó IstvánMontenegrói templomajtó

    "Ezúttal egy kis tengerparti dombon a "montenegrói templomajtó" volt az ami kiváltotta a festékáthelyezési vágyat a palettáról egy másik felületre, bizonyos alkotói szenzibilitással vegyítve!"

  • 17.Szerényi GáborMacskaálom

    "Macska vagyok.A valóság fogja. Mint mindannyian.És mégis szabad. A szabadság álma!-mondja a cinikus világ. Ami mindig tudja mindennek az árát. Csak az értékét nem. A szabadság értéke felbecsülhetetlen. A macska tudja ezt. Nemcsak éli, álmodja is. Jó ezt tudni."

  • 18.Szurcsik JózsefNagyvárosi bölcsek

    "A nagyvárosok lakói életük bűvöskockáiban élnek. Sorsuk játéka ez. Milliárdnyi variációs lehetoség. Ha elég megfontoltan forgatják a kockákat, talán eljutnak az áhított megoldáshoz. Karácsonykor ünneppé fordul egyszerre az egész világ. Az ünnep a világmindenség rendezoelvének bizonyítéka, mégis maga az édes szabadság. És ha elég bölcsek vagyunk, akkor örökké tart."

  • 19.Tolvay ErnőClaude Monet háza

    "Egész munkásságom alatt mindig érdekel mind az ami a valóságban van és működik, de hozzáteszem, hogy maga a művészet és ezen belül a festészet is a valóság része. Nem arra kell gondolni, hogy ez realizmus, hanem a képek felidézhetik a körülöttünk lévő tárgyakat és történéseket, mit például egy tükröződő ablak, egy falnak részlete, vagy ködben eltűnő ház képe."

  • 20.Tölg-Molnár ZoltánRómai levelek II.

    "Szeretném ha ez a "papírkönnyű" kis relief - súlyos szimbolikájával és sérülékeny anyagával - segítene ÉRZÉKENYSÉGÜNK "karbantartásában", ami mégis (!) a MŰVÉSZET dolga."

  • 21.Trombitás TamásFekete-vörös-arany

    "Az alkotás folyamata feszült várakozással teli időszak. A mű előre él bennünk, szinte tökéletesen. Ez módosul, változik, akár véletlenek is befolyásolják. A kép születésének ideje a művész személyes ADVENTje. Munkánkkal ezen kitüntetett időszak részesévé is válni, külön felemelő érzés."

  • 22.Urbán GyörgyVivaldi trio szonáta OP.II.

    "Művészi elképzelésem lényege a "tiszta esztétikum", egy új hangzásvilág megtalálása.A gömb, mint motívum erre ideális lehetőséget kínál hiszen magábansejtheti a Kozmosz szépségét és misztériumát is. Ez kapcsolódhat adventhoz, az ünnephez, a felemelő érzésekhez."

  • 23.Varga Amár LászlóFüggönyhúzó

    "A kevés a sok. A művészetben igyekszem a legegyszerűbb eszközökkel, kevés színnel és közérthetően kifejezni magam. Ha elhúzod a függönyt bejön a fény."

  • 24.Végh MarcellFelhőtanulmány

    "A szenzibilitás felébresztésének fő eszköze a véletlen, mellyel a művész képessé válik a természethez hasonló alkotáshoz."

    John Cage